19 Maart 2018

FCA Heritage op Techno Classica 2018

FCA Heritage in Essen voor Techno Classica 2018

  • Derde editie van de befaamde oldtimersbeurs van 21 tot 25 maart in Essen.
  • FCA Heritage neemt deel met een aantal beperkte reeksen van coupés, waaronder de befaamde Fiat 8V.

Lijnden, 19 maart 2018

De dertigste editie van Techno Classica is klaar om haar deuren te openen in het Essen Exhibition Centre, waar niet minder dan 1.250 standhouders uit dertig verschillende landen liefhebbers zullen verwelkomen in meer dan twintig hallen met een totale oppervlakte van 120.000 vierkante meter.

FCA Heritage, de afdeling van de groep die is opgericht om de geschiedenis van de Italiaanse FCA-merken te beschermen en te promoten, toont historische Alfa Romeo's, Fiats, Lancia's en Abarths. Alle aanwezige coupés werden door hun respectievelijke merken in beperkte oplage gebouwd.
Deze zeldzame verschijningen krijgen het gezelschap van enkele huidige productiemodellen, die inspiratie putten uit de glorieuze geschiedenis van hun merk: de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio en Stelvio Quadrifoglio, twee auto's met een onovertroffen techniek en prestatieniveau, en de auto die het ronderecord op de Nürburgring vestigde. De Stelvio Quadrifoglio won de titel van 's werelds snelste SUV door het ruim 20 kilometer lange circuit van de Nordschleife in slechts 7 minuten en 51,7 seconden af te leggen.

Technoclassica geeft ook het startsein voor het Duitse luik van 'Reloaded by Creators', het project dat een beperkt aantal historische auto's aanbiedt die door de constructeur zelf tot in de puntjes werden gerestaureerd en nu terug op de markt worden gebracht.
Eveneens nieuw voor de Duitse markt is de motorolie van het nieuwe Selenia Classic-gamma: deze smeermiddelen combineren moderne technologieën met een passie voor oldtimers en de huisstijl van de historische olieblikken van Olio Fiat en Selenia Alfa Romeo. De nieuwe Selenia Classic-olie, die wordt gemaakt in partnerschap met Petronas, wordt binnenkort verkrijgbaar.

FCA Heritage
FCA Heritage is de afdeling die in 2015 werd opgericht om verzamelaars en liefhebbers van de auto's van de Italiaanse merken een brede waaier aan diensten aan te bieden. Op de website www.fcaheritage.com zijn naast de geschiedenis, ook evenementen en programma's voor de klassieke modellen van de Italiaanse FCA-merken te vinden. Zo kunnen eigenaars en liefhebbers van klassieke Fiat-, Abarth-, Lancia- en Alfa Romeo-modellen online de gewenste services selecteren, zich registreren voor een specifieke nieuwsbrief en een certificaat van echtheid aanvragen. Eigenaars van een Lancia en Abarth hebben ook toegang tot restauratiediensten en kunnen een certificaat van echtheid laten afleveren door FCA Heritage.

De vijf tentoongestelde auto's die behoren tot de FCA collectie:

  • Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale (1963)

De Giulia Sprint Speciale was een evolutie - met een motor van 1.600 cm³ met dubbele nokkenas - van de gelijknamige Giulia-versie, die door Franco Scaglione werd ontworpen voor het Bertone-onderstel op basis van de auto met korte wielbasis. De Giulia Sprint Speciale was één van zijn mooiste creaties: een uitzonderlijk lage, gestroomlijnde coupé, lang en breed (zelfs breder dan de sedan) en met elegante, gewelfde lijnen. Het ontbreken van bumpers en het grote radiatorrooster in de vorm van een 'haaienbek' gaven hem onmiddellijk de status van een droomwagen. Maar zijn verfijnde design was de vrucht van doorgedreven aerodynamisch onderzoek, dat resulteerde in zijn lage neus en opvallende, afgeknotte achterkant. De Giulia SS zette indrukwekkende prestaties neer voor die tijd: hij puurde 113 pk uit zijn 1.570 cm³ grote, overlangs geplaatste motor en haalde daarmee een topsnelheid van 191 km/u.

  • Alfa Romeo SZ (1989)

Sinds de jaren twintig is de geschiedenis van de Carrozzeria Zagato nauw verweven met die van Alfa Romeo. De creaties waren gericht op het verbeteren van de prestaties van Alfa-modellen: de eerste modellen getuigden van een zeldzame elegantie en werden later opgevolgd door modellen met een meer individuele, originele stijl. De ES30 SZ (Sport Zagato) coupé, die in 1989 werd voorgesteld in Genève, was daar één van. Het model, ontworpen in samenwerking met Alfa Romeo, combineerde een uitzonderlijk aerodynamisch design (Cx van 0,30) en opvallende, geometrische vormen met een superieur rijgedrag. Er werden ongeveer duizend exemplaren van dit model gebouwd.

  • Fiat 8V (1954)

Na de beperkte reeks van de Fiat 8V Coupé introduceerde de autoconstructeur op het autosalon van Turijn 1954 een prototype waarvan het koetswerk was gemaakt uit glasvezel, een voor die tijd innovatief materiaal dat het gewicht beperkte tot nauwelijks 48,5 kilogram. In zeker opzicht maakte hij een einde aan de korte carrière van de enige sportwagen met achtcilindermotor die Fiat ooit bouwde. In het totaal werden 114 exemplaren van de Fiat 8V gebouwd.

  • Lancia Fulvia Coupé Montecarlo (1973)

Met lijnen geïnspireerd op de elegante motorboten van Riva drukte de Fulvia Coupé zijn stempel op een tijdperk voor Lancia, een periode van sensationeel design en talloze zeges. De veertienduizend exemplaren die in de fabriek van Chivasso van de band liepen en de basis legden voor de Italiaanse dominantie in de rallysport, waren als het ware de zaadjes die later de talloze overwinningen van de Stratos, de 037 en de verschillende Delta-versies voortbrachten.

De Montecarlo-versie ontstond uit het idee om een auto te bouwen voor de befaamde zege van Munari en Mannucci in de Rally Monte Carlo 1972. De wagen was geïnspireerd op de kleuren van de schitterende 1.6 HF 'fanalone', gebouwd op basis van een standaard Fulvia Coupé series II met 90 pk en een topsnelheid van 170 km/u. Met zijn bumperloze koetswerk en matzwart gelakte motorkap en kofferklep werd de Fulvia Montecarlo een succesverhaal binnen een succesverhaal, in die mate zelfs dat hij in productie bleef na de lancering van de 'Fulvia 3'. De auto die FCA Heritage tentoonstelt op Techno Classica is een exemplaar uit de tweede reeks, in de zeldzame blauwe kleur.

  • Abarth 2400 coupé (1964)

Deze schitterende coupé, ontworpen door Michelotti, werd in 1959 voorgesteld in Genève. Het ging om een gewijzigde versie van de Fiat 2100, die van 1962 tot 1964 werd gebouwd in de fabriek van Allemano, en die eerst bekend stond als de 2200 coupé en in zijn laatste jaar - toen hij werd gebouwd op basis van de Fiat 2300 - werd omgedoopt tot 2400 coupé. De zescilinder-in-lijn van de 2400 genereerde 140 pk, genoeg om de auto een topsnelheid van 200 km/u te geven. Pittig detail: het model dat in Essen wordt tentoongesteld, behoorde ooit toe aan Carlo Abarth zelf.

 

----------------------------------------EINDE BERICHT-------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is de op 7 na grootste autofabrikant ter wereld. In 2017 verkocht FCA ruim 4,7 miljoen voertuigen. De groep ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt auto's, bedrijfswagens, onderdelen en productiesystemen wereldwijd. FCA bevindt zich in 40 landen, heeft 162 productiefaciliteiten, 87 R&D centers, dealers en importeurs in meer dan 150 landen. Het opereert met de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati, SRT (race divisie toegewijd aan high performance auto's) en Mopar (aftersalesmerk van FCA voor accessoires, services, customer care en originele onderdelen). Ook behoren Comau (productierobots), Magneti Marelli (elektronica) en Teksid (ijzer en aluminium onderdelen) tot FCA. FCA levert ook financieringen, lease- en huurdiensten door middel van dochterondernemingen, joint ventures en overeenkomsten met gespecialiseerde finance operators. FCA is beursgenoteerd op de New York Stock Exchange ("FCAU") en de Milan Stock Exchange ("FCA").

Niet voor publicatie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Mirco Rácz, Public Relations Manager FCA Netherlands B.V.

E: mirco.racz@fcagroup.com

 

laatste video's

geavanceerd zoeken

Zoek...

Van
Aan
Zoek

Afbeeldingen


Download

Bijlagen